Dag 28- van Chiusi naar Castiglione in Teverina
Dag 28 - 15 juni 3024 - van Chiusi naar Castiglione in Tevernia
59,6 km. 800 hm
Lieve vrienden,
De zon straalt, de lucht is perfect blauw als ik mijn raam opendoe rond de klok van zeven. Ik heb goed geslapen! Dit wordt waarschijnlijk een warme dag.
In het keukentje drink ik thee en eet een potje yoghurt met muesli. Een tweede potje dat klaarstaat neem ik mee voor onderweg. Mijn drinkbussen heb ik gisteravond gevuld en in de frigo gezet. Die zijn dus goed koel nu.
Mijn fiets klaarmaken kan in de hal, dat hoef ik niet in volle zon te doen. Top.
Om kwart voor tien rij ik weg, goed ingesmeerd tegen de zon en mijn pet onder mijn helm. Vreemd zicht vrees ik.
Onderaan in het dorp stap ik de apotheek binnen, mijn zalf voor mijn knie is bijna op.
Ze hebben niet hetzelfde merk, maar de werking is helemaal dezelfde legt het jonge ijverige dienstertje me uit. Grazie. Vol bewondering stempelt ze mijn boekje af. Mijn gastvrouw van de voorbije nacht had geen stempel, die verhuurt gewoon haar beneden verdieping.
De eerste twintig kilometers zijn redelijk saai, alsmaar rechtdoor. Het landschap rondom mij verandert zienderogen en voor ik het weet ben ik in Umbrië en heb Toscane verlaten.
De wind wil heel graag meedoen vandaag. Hij is wispelturig en bij momenten vals. Hij blaast stevig langs voor en als ik me dan schrap zet en stevig trap, laat hij los, om me daarna langszij wat te komen plagen.
In Fabro Scalo koop ik in de superette rijstpap, banaan, chocolade en water. De cafetaria ernaast ziet er leuk uit, tijd voor koffie. Ik krijg een tas met een klein beetje koffie erin en een kannetje heet water om erbij te doen. Kan dus ook zo! Ik geraak aan de praat met Giovanna, de mama van de uitbaatster. Mijn fiets maakt blijkbaar indruk en ze vraagt me honderduit. Jammer, ze spreekt alleen maar Italiaans….Als ik vertrek krijg ik een knuffel en ik vermoed dat ze me een veilige reis toewenst.
Klaar voor de helling van vandaag. Het is warm en de wind blijft me wat plagen. Het wegdek is naar behoren en het verkeer zit ook mee. Het landschap blijft toch indrukwekkend en ik doe af en toe een stop op een schaduwplek. Pauzeren aan een zwembad kan deugd doen. Op een andere plek is het de carabinieri die een oogje in het zeil houdt.. Nog even mijn drinkbus vullen onder hun toezicht.
Ik kom boven op 572 m. Moeilijk te lezen met al die stickers en het kladderwerk.
Dan de afdaling…die is niet zo moeilijk. De weg is breed en overzichtelijk, niet teveel auto's. Om toch wat af te wisselen, hier en daar een haarspeldbocht , maar over het algemeen heb ik vrij ontspannen kunnen afdalen en heb genoten van landschap, geuren en kleuren onderweg. Halfweg eet ik nog mijn yoghurt met muesli en laad ik mijn navigatie gsm op. Die batterij houdt het maar een drietal uren vol. Het is warm, misschien nog eens goed insmeren?
En verder met de afdaling nu.
De laatste kilometers zijn dan weer in stijgende lijn maar ik kom, precies zoals ik getimed had, om drie aan in het centrum van Castiglione in Tevernia. Een oud dorp, met zelfs een burcht en een wijnmuseum.
Ik volg.mijn navigatie naar Via della Stazione maar kom voor een afdaling te staan waar ik echt met de fiets niet af durf. Ik vraag hulp aan Bar Corsica: ja, er is nog een andere weg, helemaal rond, die is breed en gemakkelijk. Een man loopt zelfs een stukje met me mee zodat ik zeker juist ben. Elke steile helling is me nu teveel.
En ja hoor, daar ligt ‘La Casetta di Mary sul la vie dei Tusci’. Mooie naam niet?
Ik word ontvangen door moeder en dochter, Mary en Geneviève, die trouwens goed Engels spreekt.
Om zeven uur brengt Mary mij met de auto ( ze is zo een waaghals piloot) naar het restaurant, straks ga ik wel te voet naar huis.
De pizza die ik krijg is enorm, echt enorm. Nog niet de helft heb ik op gekregen, hij was wel erg lekker.
Nu naar bed,
Nog twee dagen, Rome, here I come!
Kus,
Reinhilde
- Xavier Vernyns: Dag Reinhilde, ongelooflijk,…
- Laurette: ❤️
- Linda: Dikke proficiat, Reinilde!…
- Veerle Vanvelk: Dikke proficiat zus!
- Renaat Droogmans: proficiat lieve vriendin.…
Alle reacties »